Yaz Mevsiminde Yaralanmalara Dikkat: Doğru Tedavi Yöntemleri ve Riskler

Yaz Mevsiminde Yaralanmalara Dikkat: Doğru Tedavi Yöntemleri ve Riskler

Yaz Mevsiminde Yaralanmalara Dikkat

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, yaz aylarının gelmesiyle birlikte açık alanlarda geçirilen zamanın artması sonucu basit yaralanma vakalarında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti. Özellikle bu yaralanmaların, kulaktan dolma bilgilerle yanlış bir şekilde tedavi edilmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, “Yaraya et basmak, yarayı tükürükle sıvazlamak, yaraya ketçap dökmek, diş macunu ya da salça sürmek gibi alışkanlıklar, ya da aktardan alınan yaralı merhemleri kullanmak, pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Özetle, yaranıza basacağınız herhangi bir şey, yaranıza merhem olmayabilir” dedi.

Açık Alanlarda Artan Yaralanmalar

Yaz mevsiminde, 7’den 70’e kadar herkesin park, bahçe ve deniz gibi açık alanlarda daha fazla zaman geçirdiğini ifade eden Prof. Dr. Şener, “Bu ortamlarda, temiz hava alıp dolaşmak isteyen bireyler bazı küçük yaralanmalar yaşayabiliyor. Özellikle 65 yaş üstü ile 7 yaş altındaki çocuklarda, hem ev içinde hem de ev dışında yaralanma olayları sıklıkla görülüyor. Basit yaralanmalarda, ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Örneğin, yaşlı bir hastanın ayağına çivi batması, kolunun tele sürtmesi veya kıymık batması gibi durumlar yaşanabiliyor. Bu tür olaylar, vatandaşlarımız tarafından haftalarca geç fark edilebiliyor. Şeker ya da kalp hastalığı olan ve bacağında damar problemi bulunan bireylerde basit yaralanmalar, ciddi sonuçlar doğurabiliyor ve uzuv kaybına kadar gidebiliyor” dedi.

Tetanoz Riski

Prof. Dr. Şener, bu tür yaralanmaların tetanoz açısından oldukça riskli olduğunu belirtti. “Özellikle dış ortamda, park ve bahçelerde tetanoz riski büyük. Son 10 yıl içinde tetanoz aşısı yapılmamışsa, yüksek riskli bir kanama veya cilt bütünlüğünde bozulma varsa, bu hastalarda mutlaka tetanoz bağışıklaması yapılmalıdır. Çünkü tetanoz, ölümcül bir hastalıktır” diye ekledi.

Yanlış Yara Bakım Yöntemleri

Yanlış bilgi ve uygulamalarla yaraya müdahale eden vatandaşların, ciddi sağlık sorunları ile karşılaştığını belirten Prof. Dr. Şener, “Örneğin, yaraya et basmak ya da yarayı tükürükle sıvazlamak gibi yanlış uygulamalar, özellikle şeker hastalarında ciddi problemler yaratabilir. Bu tür yaralardan kaynaklanan enfeksiyonlar, hastaların sağlığını tehlikeye atabilir. Bazı hastalar, ‘Hocam küçücük bir yaraydı ama arkadaşımın verdiği kremi sürdüm ve yara kötüleşti’ diyebiliyor. Bu nedenle, yaraya öncelikle su ve sabun ile müdahale etmek gerekir. Eğer yara kanamalıysa, mutlaka bir sağlık profesyoneline görünmek şarttır. Hekim, yaranın dikiş atmaya uygun olup olmadığını kontrol ederek gerekli müdahaleyi yapabilir” ifadelerini kullandı.

Hayvan Temasları ve Kuduz Aşısı

Bazı hayvan temaslarında özel işlem ve antibiyotik tedavisinin gerekli olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, “Özellikle çocuklarda kedi tırmalamaları sıkça görülüyor. Basit bir tırmık, tüm kolun şişmesine yol açabiliyor. Kedi tırmığı hastalığı, dediğimiz bir durum var. Basit bir yaralanmada kuduz aşısı yapmak gerekmez ancak antibiyotik tedavisi uygulanması önemlidir. Kedinin ağzındaki bakteriler cilde girdiğinde, ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Köpek temaslarında ise kuduz aşısı yaptırmak son derece önemlidir. Dolayısıyla, bu tür yaralanmaları asla hafife almamak ve sağlık profesyonellerine danışarak hareket etmek gerekmektedir” dedi.

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir