Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Kayseri’de Hızlı Tren Projesini Tanıttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Kayseri’de Hızlı Tren Projesini Tanıttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Kayseri’de

Haber Merkezi, Kayseri’ye giden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Düver Hızlı Tren Şantiyesinde önemli incelemelerde bulundu. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, Yerköy-Kayseri hızlı tren hattının tamamlanmasının ardından Ankara-Sivas hızlı tren hattı ile entegre olacağını duyurdu. Ayrıca, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nın Yozgat’taki Yerköy İstasyonu’nun da hizmet vermeye başladığını müjdeledi.

Bakan Uraloğlu, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“PROJEMİZİ 2028 YILININ İLK YARISINDA BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Projemizin geldiği son durumu yerinde görmek amacıyla Kayseri programı düzenledik. Güzergâh boyunca çeşitli incelemelerde bulunduk. Proje kapsamında Yerköy, Cakcak ve Kayseri Düver bölgelerinde şantiyelerimizi kurarak faaliyetlerine başladık. Yenifakılı bölgesindeki şantiyemizin kurulumu ise devam etmekte.

Yerköy bölgesinde toprak işleri, sanat yapıları ve tünel portallerindeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Güvenlik tünelindeki kazı destekleme çalışmasını tamamladık. Kayseri bölgesinde de tünel portalı kazı destekleme çalışmaları devam ediyor. Projemizi 2028 yılının ilk yarısında tamamlamayı hedefliyoruz.

PROJENİN DETAYLARI

Projemiz kapsamında Şefaatli, Yenifakı ve Himmetdede olmak üzere toplamda 3 istasyon tasarlandı. Proje detayları ise şu şekildedir:

  • 20,3 kilometre uzunluğunda 21 tünel
  • 2.572 metre uzunluğunda 18 demiryolu köprüsü
  • 224 menfez
  • 27 üst geçit ve 92 adet alt geçit inşası

Proje tamamlandığında, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı ile entegre olacak. Bu sayede Kayserililer hızlı tren konforu ile tanışacaklar. Yılda 11 milyon yolcu ve 650 bin ton yük taşıma kapasitesine ulaşacağız. Ayrıca, 7 saat süren Ankara-Kayseri yolculuğu 1 saat 45 dakikaya düşecek. İstanbul’a ise 5,5 saatte hızlı, güvenli ve ekonomik bir ulaşım sağlanmış olacak.

Ailesi Kayseri’de yaşayan ve Ankara’da okuyan üniversite öğrencileri, Cuma akşamları okuldan çıkıp 1 saat 45 dakikalık konforlu bir yolculukla aileleriyle hafta sonunu geçirebilecekler. Bu durum, hem turizm hem de ticaret faaliyetlerini olumlu yönde etkileyecektir. Örneğin, İstanbul’da düğün yapacak Kayserili vatandaşlar, yolculukların sadece 5,5 saat süreceği için düğün günü bile yola çıkabilecekler, konaklama endişesi taşımayacaklar.

“242 MİLYON EURO KAZANÇ SAĞLANACAK”

İşletme bakım maliyetleri açısından 115 milyon Euro, yolcunun zaman kazancı bakımından 90 milyon Euro, yük taşımacılığındaki zaman kazancı 5 milyon Euro ve karbon salınımının azaltılmasıyla 32 milyon Euro olmak üzere yılda toplam yaklaşık 242 milyon Euro kazanç sağlamayı hedefliyoruz.

YERKÖY HIZLI TREN İSTASYONU HİZMETE AÇILDI

Bakan Uraloğlu, Yerköy Hızlı Tren İstasyonu’nun bugün vatandaşların kullanımına açıldığını duyurarak, resmi açılışın ilerleyen günlerde yapılacağını belirtti. 2002-2024 yılları arasında demiryollarında gerçekleştirdikleri önemli yatırımlara değinerek, “2002 yılında 10.948 kilometre olan hat uzunluğumuzu 13.919 kilometreye yükselttik. 2.252 kilometre hızlı tren hattı inşa ettik. Ülkemizi, yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6., Dünya’da 8. hızlı tren işletmecisi konumuna geldik. Uzun yıllar vatandaşlarımızın tercih etmediği demiryolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk adresi haline getirdik.” şeklinde konuştu.

“YÜKSEK HIZLI TREN HATLARIMIZDA YAPILAN TOPLAM YOLCULUK SAYISI 89 MİLYONU GEÇTİ”

Uraloğlu, 2009 yılında Eskişehir-Ankara hattı ile Türkiye’de ilk Yüksek Hızlı Tren ile tanışan şehirlerin Ankara ve Eskişehir olduğunu hatırlatarak, yüksek hızlı tren işletmeciliğinin Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir, İstanbul-Konya, Konya-Karaman ve geçen yıl hizmete alınan Ankara-Sivas güzergâhlarında devam ettiğini belirtti. Uraloğlu, “Bugüne kadar yüksek hızlı tren hatlarımızda yapılan toplam yolculuk sayısı 89 milyonu geçti. Yani, nüfusumuzdan daha fazlasını taşıdık. Şu anda hızlı tren hatlarımız 11 şehre doğrudan, 9 şehre ise bölgesel ve otobüs bağlantılarıyla dolaylı hizmet vererek ülkemiz nüfusunun yüzde 50’sine ulaşıyor.” ifadelerini kullandı.

“ANKARA-SİVAS HATTI DOĞU-BATI HIZLI DEMİRYOLU KORİDORUNUN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”

Bakan Uraloğlu, Ankara-Sivas Hattı’nın sadece iki şehri birbirine bağlayan bir hat olmadığını, aynı zamanda Edirne’den Kars’a uzanan Doğu-Batı hızlı demiryolu koridorunun önemli bir parçası olduğunu vurguladı. “Yerköy-Kayseri hattının tamamlanmasıyla Ankara-Kayseri Hızlı Tren hattı da bu hatta bağlanacak. Ayrıca, Samsun ile Ankara’yı bağlayacak hızlı tren hattımız da Delice üzerinden Ankara-Sivas Hattımıza entegre olacak. Sivas’ın devamında; Sivas-Erzincan, Erzincan-Erzurum, Erzurum-Kars ve Zengezur Koridoru’na bağlanacak Kars-Iğdır-Dilucu hızlı tren projeleri ile birlikte Dilucu ile Ankara hızlı tren bağlantısı sağlanmış olacak.” dedi.

“DEMİRYOLU HAT UZUNLUĞUMUZU 29 BİN KİLOMETREYE YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini gündeme aldıklarını ve ön proje çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, bu hatta saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerle Ankara-İstanbul arası seyahat süresini 80 dakikaya indirmeyi planladıklarını ifade etti. Uraloğlu, “2053 yılı Ulaştırma ve Lojistik ana planımıza göre demiryolu hat uzunluğumuzu 29 bin kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz. Iğdır’dan, Kars’tan, Ankara’ya, Kapıkule’ye kadar planlanan hızlı tren hatlarıyla Orta Koridoru önemli şekilde destekleyecek bir ulaşım ağı oluşturacağız.” şeklinde konuştu.

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir