Sivas’ta SMA Hastası Ali Osman Demir’in Yaşadığı Zorluklar
Sivas’ta yalnız yaşayan SMA hastası ve yüzde 100 engelli olan Ali Osman Demir (62), devlete ait huzurevi ve engelli bakım merkezlerine kabul edilmediği için büyük bir mağduriyet yaşıyor. Gelirinin 29 bin TL olması nedeniyle bu merkezlerden yararlanamayan Demir, “Ölümü bekliyorum. Ellerimi ve ayaklarımı kullanamıyorum. Beni bir yere yerleştirsinler. Başka bir şey istemiyorum,” diyerek durumunu ifade etti.
Ali Osman Demir, Alibaba Mahallesi‘nde yalnız başına yaşamaktadır. 2009 yılında SMA hastalığı teşhisi konulan Demir’in annesi Mahi Demir 2018, babası Mehmet Demir ise geçen yıl vefat etti. Zamanla yürüyemeyen Demir, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu ve babasından kalan evde tek başına yaşamaya başladı. Zamanla ellerini de kullanamaz hale gelerek, %100 engelli duruma düştü. Demir, engelli ve normal bakım merkezlerine başvurdu ancak gelirinin yüksek olması nedeniyle bu merkezlerden kabul edilmedi.
Özel bakım merkezlerine başvuran Demir, aylık bakım ücretini karşılayacak durumda olmadığını belirterek, bu seçeneği de değerlendiremedi. Evinde yalnız kalan Demir, günlük kişisel bakım ve ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.
“Devlet Beni Bir Yere Yerleştirsin”
Bakıma muhtaç olduğunu dile getiren Demir, “Ben büfecilik yapıyordum. 15 yıl önce SMA hastalığı teşhisi konuldu. Şimdi tamamen ellerim ve ayaklarım durdu. Bakıma muhtaç kaldım. Bakım evleri, maaşım yüksek olduğu için beni kabul etmiyor. Günlük hayatımda bazen komşularım yardım ediyor. Ölümü bekliyorum. Beni bir yere yerleştirsinler. Başka bir şey istemiyorum. Günlük hayatımda hiçbir şey yapamıyorum. Bir bardak suyu alıp içemiyorum. Gelirim 29 bin lira olduğu için 11 bin lirayı geçiyormuş ve bu yüzden kabul edilmiyorum. Özel bakım merkezleri de 50 bin lira tutuyor. Bunu da ödeyecek gücüm yoktur. Devlet beni bir yere yerleştirsin. Başka bir şey istemiyorum,” dedi.
“Evde Tek Başına Yaşayamaz”
Ali Osman Demir’e yardım eden Mustafa Dönmez (37) ise, “Osman amca beni arıyor ve yardıma geliyorum. Gördüğünüz gibi hiçbir fonksiyonu yok. Bir yandan gözü oluyorum, bir yandan eli, bir yandan da ayağı oluyorum. Ama bu devamlı sürecek bir şey değil. Benim de kendime göre işlerim var. Yetkililerin buna bir el atması lazım. Bu evde tek başına bir yaşantı sürdüremez,” şeklinde konuştu.
DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Sivas Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Efe Zileli, yalnız yaşayan ve geliri 11 bin liradan yüksek olan bakıma muhtaç bireylerin devlete ait bakım merkezlerinde kalamadığını ve özel bakım merkezlerine yönlendirildiğini belirtti.