Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde Hayata Döndürülen Buzağı
Konya’da yaşayan bir çiftçi, 4 günlükken Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirdiği buzağısının kritik bir durumla karşı karşıya olduğunu öğrendi. Veteriner hekimler, buzağının derhal ameliyat edilmezse hayatını kaybedeceğini belirtti. Uzun süren bir operasyon sonucunda, buzağı yeniden hayata kavuştu.
Ameliyat sonrası “Manas” adı verilen buzağı, iki haftadır bebek gibi bakılarak, biberonla besleniyor. Operasyonu gerçekleştiren veteriner hekim Elgin Orçum Uzunlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buzağının hastaneye getirildiğinde dışkı yapamadığını ve bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Uzunlu, klinik ve radyolojik muayeneler sonucunda buzağının doğuştan kalın bağırsaklarının tam olarak gelişmediğini tespit ettiklerini ifade etti. Bu durumun tehlikeli bir süreç olduğunu vurgulayan Uzunlu, “Dışkısını yapamadığı için buzağımız zehirlenmeye başlamıştı. Hemen ameliyata aldık ve bağırsağından karnının yan tarafına bir çıkış oluşturduk. Bu sayede hayvan dışkılayabilmeye başladı. Zorlu bir süreçti; ameliyatı yapmasaydık, ölüm kaçınılmaz olacaktı. Ayrıca, ameliyatı kaldıramama riski de vardı. Geldiğinde çok kötü bir durumdaydı, ama şu anda oldukça iyi durumda.” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin Şefkatiyle Bakım
Uzunlu, ameliyat sonrası buzağının bakımının büyük bir titizlikle yapıldığını belirterek, “İlk günlerde sık sık serum vererek vücudunda biriken toksinleri temizledik. Bağırsağının bir kısmı eksik olduğu için içirdiğimiz sütten yeterli besinleri alamıyordu. Çünkü eksik olan kısım sütün emildiği bölgedir. Sütün yanı sıra vitamin takviyeleri ile hayvanımızı ayakta tuttuk.” dedi.
Bir hafta boyunca, öğrenci arkadaşlarının buzağıyla yakından ilgilendiğini vurgulayan Uzunlu, “Öğrencilerimiz buzağımıza neredeyse kendi çocukları gibi sabah akşam baktılar. Mikrop kapmaması için her gün titizlikle temizliğini ve pansumanını yapıyorlar. Buzağımızın dışarı çıkarak oynamasına da fırsat veriyorlar.” ifadelerini kullandı.
Buzağının rehabilitasyonuyla da yakından ilgilendiklerini belirten Uzunlu, “Buzağımız kendini özgür ve neşeli bir ortamda hissediyor. Hayvanların da bir psikolojisi ve sosyal yapısı var. Böyle doğal ortamlarda, öğrencilerimizin ilgisiyle ve alakasıyla daha hızlı iyileşiyor.” diye ekledi.
Kaynak: AA / Güncel