Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Yelkenci’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Açıklamaları

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Yelkenci’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Açıklamaları

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Açıklamaları

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli hakkında önemli değerlendirmelerde bulunarak, “Bir taraftan çağın gerekliliklerine uygun, hatta çağın ötesine geçebilecek becerilerle donanmış nesiller yetiştirmek, diğer taraftan ise milli ve manevi değerlerimize sahip, insani değerlere önem veren bireyler yetiştirmek için bu model tasarlanmış, programlanmış ve uygulamaya konulmuştur.” dedi.

Yelkenci, Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Formatör Öğretmenler Buluşması” etkinliğinde yeni eğitim-öğretim yılının Türk milleti, öğretmenler, öğrenciler ve veliler için hayırlı olmasını diledi.

Yelkenci, bir yıldan fazla bir süredir, akademisyenler, öğretmenler ve bürokratlardan oluşan 1250 kişilik bir ekiple hazırladıkları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin formatör eğitimlerini yaz dönemi boyunca gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, 11 bini aşkın formatör öğretmene bu modeli detaylarıyla anlattıklarını vurguladı.

Yelkenci, “Bu süreçte, müfredatın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ortak metni ve öğretim programlarının Sayın Bakanımız tarafından onaylanmasının ardından kitap yazma çalışmalarına başladık. 2 Temmuz itibarıyla kitap yazım işlerini tamamlayarak matbaa süreçlerini başlattık. Bugün itibarıyla, tüm kitaplar, okul öncesi, birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflardaki Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki kitaplar dahil olmak üzere, illerimize ulaştırılmıştır.” şeklinde konuştu.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin beceri örgüsü temelli ve değerlerle beslenen bir program olduğunun altını çizen Yelkenci, “En önemli iş, öğretmenin öğrenciyle karşı karşıya geldiği anda başlayacaktır. Bu nedenle öğretmenlerimize yapılacak bilgilendirmelerin kalitesi, programın sağlıklı bir şekilde işlemesi açısından son derece önemlidir.” dedi.

Yelkenci, bu yeni modelin 2005’teki revizyonlardan çok daha farklı olduğunu belirterek, “O dönemde görevde olan öğretmenlerimiz, özellikle deneyimli olanlar, yapılandırmacı yaklaşım konusunda ‘Eski köye yeni adet mi getirdiniz? Biz bildiğimiz usulde devam ederiz’ şeklinde bir tutum sergilemişlerdi. Ancak, o dönemde değişen sadece yöntem ve tekniklerdi. Konular ve kazanımlar ise pek değişmemişti.” ifadelerini kullandı.

Yeni modelin, yaklaşımın, paradigmanın ve konuların köklü bir değişim içerdiğinin altını çizen Yelkenci, “Eğitim tarihimizde Türk modernleşmesini ele aldığımızda, modern eğitimin başlangıcını 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile başlatabiliriz. Bu tarihten itibaren yapılan öğretim programları, ilk kez okul öncesinden 12’inci sınıfa kadar bir bütünlük içinde yapılandırılmıştır.” şeklinde konuştu.

Yelkenci, yeni programın dikey ve yatay bütünlükle tasarlandığını ifade ederek, “Fen bilimleri dersinde ele alınan afetler, sosyal bilgiler dersinde de desteklenmektedir. Dolayısıyla, bu programın en iyi şekilde uygulanması, çocuklarımız ve eğitim sistemimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Yelkenci, programın kendine özgü beceri örgüsü temelli olduğunu ve kavramsal, alan, sosyal-duygusal öğrenme becerileri ile okur-yazarlık becerilerinin yer aldığını belirtti. Ayrıca, değerlerin sosyal öğrenme yoluyla ailede ve toplumda edinildiğini, bu imkânların azaldığını ve bu nedenle okulların daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu ise, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulamalarının Bursa’da ve tüm Türkiye’de güçlü bir şekilde var olmasını diledi. Alireisoğlu, kentte bu yeni değişimin olumlu örneklerini ve pratiklerini sergilemek istediklerini ifade etti.

Etkinlik, Yelkenci’nin formatör öğretmenlerin sorularını yanıtlaması ve Alireisoğlu’nun Yelkenci’ye hediye takdimi ile sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir