Mehmet Şimşek Hakkında Asılsız İstifa Haberlerine Hukuki Süreç Başlatıldı

Mehmet Şimşek Hakkında Asılsız İstifa Haberlerine Hukuki Süreç Başlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Yönelik Asılsız İstifa Haberlerine Hukuki Süreç Başlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e Yönelik Asılsız İstifa Haberlerine Hukuki Süreç Başlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkında yayılan asılsız istifa haberleri, piyasalarda olumsuz etkilere yol açtı. Bu durum üzerine, ilgili sosyal medya hesapları hakkında hukuki işlemler başlatıldığı bildirildi. Borsa yatırımcılarını yanıltan ve mali kayıplara neden olan bu tür yayınlarla ilgili gerekli incelemelerin yapıldığı ifade edildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yanıltıcı haberler yayanlar ve bu haberleri paylaşanlarla ilgili bir açıklama gerçekleştirdi. SPK’nın açıklamasında, olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olan maksatlı ve yanıltıcı haberlerin takibi yapıldığı ve bu durumla ilgili hukuki işlemlerin başlatıldığı duyuruldu.

“Piyasa Bozucu Hareketler Denetleniyor”

SPK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Borsa İstanbul pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerin sürekli olarak takip edildiği, gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı denetim mekanizmasının aktif bir şekilde çalıştığı vurgulandı.

“Gerekli İncelemeler Başlatılmıştır”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Haftanın son işlem gününde sosyal medya platformlarında Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri üzerinden borsa yatırımcılarını yanıltan ve onların zarara uğramalarına neden olan sosyal medya hesaplarıyla ilgili gerekli incelemeler başlatılmıştır.” Ayrıca, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun ‘Piyasa Dolandırıcılığı’ başlıklı 107. maddesinin ipuçlarına değinildi.

“Cezai Yaptırımlar Belirlenmiştir”

Bu düzenlemeler uyarınca, “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler ile sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi verenler, söylenti çıkaranlar, haber verenler, yorum yapanlar veya rapor hazırlayanlar ve bunları yayanlar, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır.” şeklinde bir hüküm belirtilmiştir.

“Gerekli Hukuki İşlem ve İncelemeler Derhal Başlatıldı”

Yukarıda bahsedilen konular doğrultusunda, olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olan maksatlı ve yanıltıcı haberleri yapanlar ile bu haberleri yayanlara karşı gerekli hukuki işlem ve incelemelerin derhal başlatıldığı vurgulandı.

“Resmi Makamdan Gelmeyen Açıklamalara Dikkat!”

Açıklamada ayrıca, Kurul’dan ve resmi makamlardan gelmeyen yanıltıcı nitelikteki sosyal medya haberlerine itibar edilmemesi gerektiği hususu vurgulandı.

Yılmaz Tunç: “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçundan İnceleme Başlatıldı”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bazı sosyal medya mecralarında Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri yaymak suretiyle borsa yatırımcısını yanlış yönlendirmeyi amaçlayan ve zarara uğratmaya neden olan, olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine yol açan maksatlı ve yanıltıcı haberleri yapanlar ile yayanlar hakkında; Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi uyarınca ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçundan ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/2 maddesi uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır.”

Kamuoyunu dezenformasyon ve gerçek dışı bilgilerle yanıltanlara, açıklama ve paylaşımlarla ekonomide spekülasyona neden olanlara müsaade edilmeyecektir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir