Konya’da Aronya Meyvesi Hasadı ve Sağlık Faydaları

Konya’da Aronya Meyvesi Hasadı ve Sağlık Faydaları

Konya’da Aronya Meyvesi Hasadı Başladı

Konya’da, halk arasında ‘süper meyve’ olarak bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin hasadı heyecanla başladı. Eşinin kansere yakalanması sürecinde aronya ile tanışan Tahsin Tosun, bu meyvenin sağlık faydalarını keşfettikten sonra kendi bahçesinde yetiştirmeye karar verdi. Şimdi, Konya’daki bahçesindeki aronya meyveleri tek tek elle toplanıyor.

Tahsin Tosun’un Aronya Yolculuğu

Konya’da yaşayan Tahsin Tosun, eşinin geniz kanserine yakalanması sonucu aronyanın sağlığa olan faydalarını öğrenerek bu meyveyi tüketmeye başladı. Eşinin tedavi sürecinin ardından aronya bitkisi de bu süreçte büyük bir destek sağladı ve sonunda kanser hastalığını atlattı. Arkadaşının önerisiyle Sarayönü ilçesinin Kurşunlu Mahallesi’nde, hububat üretimi yapılan araziler arasında 8 dekarlık bir alana aronya bahçesi kurdu. Şu anda bu bahçede aronya meyvesinin hasadına başlandı.

Emek ve Bereket

Tahsin Tosun, özenle yetiştirdiği meyvelerin hasat sezonunun başladığını ve bu yılki verimden oldukça memnun olduğunu belirtiyor: “Rabbimin verdiğine her zaman şükrediyoruz. Hasadımız iyi, bereketli gidiyor. Şu an toplanmaya başladı. Emek veriyoruz, çalışıyoruz, üretmeye gayret gösteriyoruz, inşallah neticesini de alacağız.” Tosun, hasat döneminin yeni başladığını, 1 veya 1.5 aylık bir süre zarfında taze meyvelerinin elde edileceğini ifade etti. Hasadı elle yaptıklarını, sap kısımlarının düzgün kesilmesi için makas kullandıklarını ve bu işin zor ama bir o kadar da keyifli olduğunu söyledi.

Sağlıklı Üretim İlkesi

Tahsin Tosun, Konya Ovası’nda aronya yetiştirmenin büyük bir çaba gerektirdiğinin altını çiziyor: “Gerek kuraklık, gerekse kıraç araziler en büyük sıkıntımız. Su, tabii ki en önemli faktör. Ancak bu zorlukları aşarak üretmeye gayret gösteriyoruz. Ürünümüzün organik olmasını istiyoruz ama çalı bitki üreticiliği tarımın geleceği açısından çok önemli.” Aronya meyvesinin kökeninin Kuzey Amerika olduğunu ve Kızılderililerin bu meyveyi ilaç olarak kullandığını belirten Tosun, bu meyveyi zehirlemeye kimsenin hakkı olmadığını vurguladı. Ayrıca, normal yetiştiriciliğe göre daha fazla emek verdiklerini ve sağlık meyvesini en sağlıklı şekilde yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Aronya’nın Faydaları

Tosun, aronya meyvesinin günlük 35 gram tüketildiğinde vücudun tüm antioksidan ihtiyacını karşıladığını belirtiyor: “100 gram taze aronya meyvesinin orac değeri 16 bin küsürlerde. İnsan vücudunun günlük antioksidan ihtiyacı ise 3 bin ila 5 bin orac değeri arasında. Yani günlük 35 gram bir taze aronya meyvesi tüketimi, insan vücudunun bütün antioksidan ihtiyacını karşılıyor.”

Müşterilerinin Deneyimleri

Eşinin rahatsızlığı için aronya meyvesi almaya gelen Meriç Reisoğlu, “Konya’da tedaviye başladık, tedavimize bakan hocamız tavsiye etti. Arkadaşlarımız da bu meyveyi önerdi. Bu meyveyi yetiştirenlerin Kurşunlu Mahallesinde olduğunu öğrenince şifa için denemek istedik.” dedi. Reisoğlu, Ilgınlı olduklarını ve kış aylarında daha önceden tozunu aldıklarını, şimdi de meyvesini almak için geldiklerini ifade etti.

İşçilerin Görüşleri

Aronya bahçesinde çalışan işçilerin çavuşu Müslüme Oğuz, “Her sene böyle meyve toplamaya çağırıyorlar bizi. Ben burada çavuşluk yapıyorum. Arkadaşlara, tanıdıklara söylüyorum gelmek isteyenleri getiriyorum. Biraz sıcak oluyor ama zor olsa da ekmek paramız, harçlığımız.” Dedi. Oğuz, bu meyveyi yetiştirmeye heveslendiğini ancak dikme imkanı olmadığını belirtti. “Ama dikmek isteyenlere tavsiye ederim, memnun kalıyoruz.” şeklinde konuştu.

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir