Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin Ulaşım Vizyonu

Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin Ulaşım Vizyonu

Haber Merkezi Türkiye, ulaştırma alanında yaptığı önemli atılımlarla bölgesinde fark yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Kalkınma Yolu Projesi, ülkenin en stratejik projeleri arasında öne çıkıyor. Projeyle ilgili geri sayım sürerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Uraloğlu, 22 Nisan 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a yaptığı ziyaret sırasında, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında bir İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlattı.

Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu

İlk Dörtlü Bakanlar Zirvesi İstanbul’da Gerçekleşecek

Bakan Uraloğlu, “Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi ile burada imzaladığımız ‘Kalkınma Yolu Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı’ ile Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında dörtlü Bakanlar Konseyi mekanizması oluşturmuş olduk. Bu mutabakat zaptıyla birlikte çok önemli bir aşamaya doğru ilerliyoruz ve Kalkınma Yolu için ilk Dörtlü Bakanlar Zirvesi’ni 29 Ağustos’ta saat 14.00’da İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu, mutabakat zaptında belirtildiği üzere, zirvede Kalkınma Yolu Projesi’nin tüm detaylarının ele alınacağını ve önemli kararların alınacağını vurguladı.

Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu

Projenin Ekonomik Katkısı ve Uluslararası Ticaret

Uraloğlu, projenin Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlayacağını belirterek, “Kalkınma Yolu, uluslararası ticaret koridorlarının çeşitlenmesini sağlayarak, küresel ticaretin sürdürülebilirliğini destekleyecek. Türkiye, Asya ve Avrupa arasında güvenilir ve etkili bir ticaret koridoru oluşturarak, ekonomik ve stratejik avantajlarını pekiştirecek” ifadelerini kullandı.

Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu

Verimlilik ve Lojistik Sistemine Entegrasyon

Kalkınma Yolu üzerinden ülkemize gelecek yüklerin, Türkiye’nin ulaştırma ağı ve limanları aracılığıyla doğu-batı-kuzey-güney olmak üzere her yönde taşınabileceğini vurgulayan Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu

  • “Koridor sayesinde, dünyadaki lojistik sistemine daha güçlü bir şekilde entegre olacağız.”
  • “Ayrıca, yük taşımacılığı için taşımacılara yeni seçenekler sunabileceğiz.”
  • “Kalkınma Yolu, mevcut ulaştırma koridorlarını birbirine bağlayarak, onların verimliliğini daha da artıracaktır.”

Kapıkule Kesiminde Hedef: 2025 Sonu

Bakan Uraloğlu, Irak’ın FAV Limanı’ndan başlayarak Ovaköy’den Türkiye’ye giriş yapan Kalkınma Yolu kapsamındaki çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Uraloğlu, “Kalkınma Yolu’nun ülkemizden geçen kesimi Kapıkule-Şanlıurfa arası yaklaşık 1592 kilometre. Şanlıurfa-Irak Sınırı arasında hizmet verecek olan yeni otoyolun 331 kilometre uzunluğunda olmasını planlıyoruz.” dedi.

Sürecin Hızlı Yürütülmesi ve Demiryolu Projeleri

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun demiryolu ayağında da sürecin hızlı bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, “Halkalı – Kapıkule arasında toplam 229 kilometre uzunluğunda çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapabilen yeni hızlı tren hattı inşa ediyoruz. Bu hattın 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimini 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu

Uraloğlu, “Halkalı-Kapıkule projesinin tamamlanmasıyla; yolcu seyahat süresini 4 saatten 1,5 saate düşürmeyi ve mevcut hat kapasitesini 4 kat artırmayı planlıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demiryolunun projelendirme sürecini de tamamladık.” ifadesini de ekleyerek, ilgili süreçlerin hızlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir