Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde önemli değişiklikler yaparak, bu kararları 27 Ekim 2023 itibarıyla yürürlüğe soktu. SPK’nın “III-52.4 sayılı Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu değişikliklerin amacı, girişim sermayesi yatırımlarının finansmanında etkili bir araç olarak kullanılan girişim sermayesi yatırım fonlarının (GSYF) önemini artırmak ve bu alandaki yatırımları desteklemektir.
Yapılan düzenlemeler, girişim sermayesi ekosisteminin sağlıklı bir şekilde büyümesini desteklemek ve yeni yatırım araçlarının yaygınlaştırılmasına yönelik ihtiyaçları karşılamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Fon Sepeti Yapısı
Yeni düzenlemelerle birlikte, doğrudan yatırım yerine GSYF’ler üzerinden riskin dağıtılması ve yatırımın çeşitlendirilmesi sağlanacak. Ayrıca, daha önce yatırım almış ve yatırım turu kapanmış girişim şirketlerine yatırım yapılabilmesine olanak tanınacak. Böylece, GSYF’lerin toplam değerinin en az %80’inin diğer GSYF katılma paylarından oluşacak şekilde fon sepeti fonu yapısında ihraç edilmesi mümkün hale gelecektir.
Yatırımın yapıldığı tarih itibarıyla, son yıllık ya da yatırım yapılan tarihe en yakın tarihli finansal tablolarına göre, varlıklarının en az %51’inin Türkiye’de kurulu bağlı ortaklık veya iştiraklerden oluşan yurt dışında kurulu girişim şirketlerine yatırım yapılabilecektir.
Girişim Sermayesi Yatırımı Kriterleri
Girişim sermayesi ekosisteminin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve yeni finansman araçlarının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu bağlamda, ilgili mevzuatta belirtilen şartlara uyum sağlanmak kaydıyla, ileri vadede ortak olma hakkı veren sözleşmeler de girişim sermayesi yatırımı olarak değerlendirilecektir. Ayrıca, yurt dışında kurulu girişim şirketlerine yapılan yatırımın sınırı, fon toplam değerinin %10’undan %15’e çıkarılacak. Fon’un tedavüldeki katılma paylarının yurt dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından sahip olunması durumunda bu oran kademeli olarak %100’e kadar artırılabilecektir.
Son yıllık finansal tablolarına göre aktif toplamının en az %40’ı gayrimenkul veya gayrimenkule dayalı varlıklardan oluşan şirketler ile esas faaliyet konusu müteahhitlik olan şirketler, girişim şirketi olarak değerlendirilmeyecek.
Yatırım Oranları ve Sınırlamalar
Diğer GSYF’lere fon toplam değerinin en fazla %25’i, girişim şirketi niteliğindeki halka açık şirketlerin borsada işlem görmeyen paylarına fon toplam değerinin en fazla %20’si ve GSYF katılma payına sahip yatırımcıların yönetim kontrolüne sahip oldukları şirketler ile ilişkili taraflarına fon toplam değerinin en fazla %20’si oranında yatırım yapılabilecektir. Tebliğ kapsamında, fon katılma paylarının satış başlangıç tarihinden itibaren fon toplam değerinin en az %80’inin girişim sermayesi yatırımlarına yönlendirilmesi gerekmektedir.
Bu süreçte, yatırımın yapıldığı tarih itibarıyla Kurulun III-52.1 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yer alan ihraççı sınırlamalarına uyum sağlanması gerekecektir.
Kaynak Taahhüdü ve Süreçler
Kaynak taahhüdü tutarı, fon katılma paylarının nitelikli yatırımcıya satışına başlandığı tarihi müteakip en geç bir yıl içinde tahsil edilecektir. Ayrıca, sektör talepleri doğrultusunda başvuru süreçlerinin kısaltılabilmesi amacıyla GSYF’ler, menkul kıymet yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları gibi şemsiye fona bağlı olarak ihraç edilebilecektir.
Fon bilgilendirme dokümanlarının içerikleri sadeleştirilecek ve belirli konulara fon ile katılma payı sahipleri arasında imzalanacak fon ihraç sözleşmesinde yer verilecektir. Tebliğ’e eklenen Geçici Madde 2 ile, değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla katılma payı ihraç edilmiş fonlar tarafından yatırımcılar ile fon ihraç sözleşmesi imzalanması gerekliliği 30 Haziran 2025 tarihine kadar yerine getirilecektir. Fonun ihraç belgesinde yer alması gereken asgari unsurlara uyum sağlanabilmesi için ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar süre tanınmıştır.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)