Gazze’deki Sağlık Durumu ve Çocukların Durumu
İsrail’in ablukası ve devam eden saldırıları altında olan Gazze, sağlık tesislerinin ve su ile sanitasyon sistemlerinin altüst olması nedeniyle ciddi bir tehlike ile karşı karşıya. Bu durum, bölgede hastalıkların yayılma riskinin artmasına sebep oluyor. Uzun süredir süren çatışmalar, Gazze halkının sağlık durumunu oldukça olumsuz etkiliyor ve birçok salgın hastalıkla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Peki, Gazze’deki çocukların sağlık durumu ne durumda? Cilt hastalıklarının sebepleri neler?
GAZZE’DEKİ ÇOCUKLARIN SAĞLIK DURUMU NASIL?
Deyr Balah kentinde yerinden edilen sivillerin barındığı merkezlerde oluşan kalabalıklar, yollarda biriken çöplerin toplanmaması, içme ve günlük kullanım suyu eksikliği ile kişisel temizlik ihtiyaçlarının karşılanamaması gibi nedenlerle salgın hastalıklar hızla yayılmakta. Özellikle çocuklar arasında uyuz, ishal, su çiçeği ve çeşitli cilt hastalıkları vakaları her gün yüzlerce kişide gözlemleniyor.
CİLT HASTALIĞI NEDİR?
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi’ndeki yetersiz beslenme ve çocuk felci durumu üzerine dikkat çekmekte. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği günlük basın toplantısında Gazze’deki Filistinlilerin insani durumuna dair bilgiler verdi. Dujarric, “Beslenme sorunları üzerinde çalışan ortaklarımız, geçen ay Gazze’nin kuzeyinde akut yetersiz beslenme teşhisi konulan çocuk sayısının mayıs ayına kıyasla yüzde 300’den fazla, Gazze’nin güneyinde ise yüzde 150’den fazla arttığını belirtiyor.” dedi.
Dujarric, İsrail’in tahliye kararlarının Gazze’deki yardım operasyonlarını “ciddi şekilde aksatmaya devam ettiğine” vurgu yaparak, “Ortaklarımız, temmuz ayında Gazze’nin güneyine ulaşan gıda yardımı miktarının son 10 ayda kaydedilen en düşük seviyelerde olduğunu ifade etti.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi raporlarına göre, temmuz ayında İsrail’in reddettiği insani yardım girişimlerinin oranının yüzde 7’den yüzde 15’e yükseldiğini belirtti. Dujarric, “(Gazzeli) çocuklar, yetersiz beslenme, sağlık hizmetleri eksikliği, su sanitasyonu ve hijyen altyapısının yok edilmesi nedeniyle en ağır bedeli ödüyor. Yetersiz beslenme, hastalık risklerini artırıyor.” diye ekledi.
Kaynak: Haberler.com / Gündem