Eğitim Giderleri ve Ekonomik Sorunlar: 2024-2025 Eğitim Yılı Değerlendirmesi

Eğitim Giderleri ve Ekonomik Sorunlar: 2024-2025 Eğitim Yılı Değerlendirmesi

(ANKARA) Eğitim Giderleri ve Ekonomik Sorunlar Üzerine Değerlendirme

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, 9 Eylül’de başlayacak olan 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesinde artan eğitim giderleri ve ailelerin karşılaştığı ekonomik zorluklar hakkında ANKA Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Kütük, yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde çeşitli eğitim materyallerinin maliyetlerini analiz ettiklerini ve bu verileri geçmiş yıllarla kıyaslayarak kapsamlı bir rapor hazırladıklarını belirtti. Raporda ayrıca hükümetin eğitim alanında yarattığı sorunlara dair tespitler ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler yer aldığını ifade etti.

Kütük’ün yaptığı açıklamalar şöyle:

“Çocuklarımızın okula kaydında bir ailenin ödemesi gereken maliyeti ve bir çocuğun okula başlama giderleriyle ilgili kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdik.” Ankara’da 137 farklı kalem üzerinden yaptıkları araştırmalar sonucunda eğitim maliyetlerinin ne denli yüksek olduğunu, veliler ve aileler için bu giderleri karşılamanın ne kadar zor olduğunu gözlemledik. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki kıyaslamada ortalama artışın yüzde 88.8 olduğunu tespit ettik. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu, memur emeklilerine ve memurlara yüzde 19 zam yapıldığı bir ortamda, bir çocuğun okula başlamasının maliyetinin geçen yılla bu yıl arasındaki artışının yüzde 88.8 olması dikkat çekici.

“Zor bir eğitim-öğretim süreci bizleri bekliyor.” Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, veliler ve öğretmenler açısından zorlu bir eğitim-öğretim sürecinin kapıda olduğunu aktaran Kütük, hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı’na yeterli bütçeyi ayırmaması nedeniyle okul idarelerinin bu giderleri velilere yüklemek zorunda kaldığını vurguladı. Bu durumun sonucunda velilerin çeşitli adlar altında ödeme yapmak zorunda kaldığını, dolayısıyla velilerin müşteri, öğretmenlerin tahsildar, okulların ise ticarethane haline geldiğini belirtti.

Kütük, “Milli” kelimesinin önünde yer aldığı bir kurumun, devletin ve hükümetin çocukların nitelikli eğitim alabilmesi için öncelikle ihtiyaçlarını karşılayacak ekonomik desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti. Ancak özel okullara hükümet tarafından aktarılan kaynakların devlet okullarına aktarılması durumunda, çok az bir miktar ile bile eğitim-öğretimin sürdürülebilir hale gelebileceğini belirtti. Bu eğitim öğretim yılı itibarıyla çocukların daha nitelikli okullarda eğitim alabilmesi ve velilerin sıkıntı yaşamaması için hükümete çağrıda bulunan Kütük, “Okullarımızın ihtiyaçlarını karşılayın.” dedi.

Ayrıca, güvenlik ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayacak personel alımlarının yine veliler üzerinden yapılmasının, velilerin üzerindeki ek yükü artıracağını da sözlerine ekledi.

Kütük, “Okullar eğitim-öğretime hazır değil. Deprem bölgesindeki konteyner kentlerde çok ilkel ve zor koşullarda hiçbir destek almadan eğitim-öğretimlerini sürdürmek zorunda kalan öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz var.” diyerek mevcut durumu eleştirdi.

Kaynak: ANKA / Güncel

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir