Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan Eğirdir Gölü için kapsamlı bir 9 maddelik eylem planı oluşturdu. Su derinliğinin 4 metreye kadar düşmesi ve göldeki alg patlaması ile biyolojik kirliliğin artması, bu planın hayata geçirilmesini zorunlu kıldı. Bakan Murat Kurum, sosyal medya aracılığıyla bu eylem planının detaylarını paylaştı. Kurum, “Eşsiz güzellikteki Eğirdir Gölümüze can suyu verecek eylem planımız hazır. Başta dip çamuru temizliği ve su takviyesi olmak üzere gerekli tüm adımları atacağız.” ifadelerini kullandı.
Göldeki Durumun Ciddiyeti
Bu yıl, kuraklık ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle Eğirdir Gölü, beklenmedik bir şekilde su seviyesinde ciddi bir düşüş yaşadı. Isparta’da yer alan göl, daha az yağış alması ve daha fazla güneş ışığına maruz kalması nedeniyle sucul bitki popülasyonunda artış ve alg patlaması gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre, Eğirdir Gölü’nün maksimum derinliği 13,6 metre olmasına rağmen, 20 Ağustos itibarıyla bu derinlik 4 metre düşerek yaklaşık 9,6 metreye geriledi.
Eğirdir Gölü İçin Seferberlik Başlatıldı
Eğirdir Gölü, aynı zamanda “kesin korunacak hassas alan” olarak tanımlandığı için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü liderliğinde bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon, Çevre Ajansı, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Merkezi, TÜBİTAK, üniversiteler ve çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarından uzmanları içeriyor. Yapılan arazi çalışmaları ile alınması gereken tedbirler belirlendi.
- Acil Müdahale: İlk olarak göl yüzeyindeki alglerin ve göl kıyısındaki ölü sucul bitkilerin özel araçlar ve ekipmanlarla temizlenmesi sağlanacak.
- Dip Çamuru Temizliği: Göl tabanında biriken dip çamurlarının temizlenmesi için gerekli çalışmalar yapılacak.
Ön Fizibilite Raporu Hazırlandı
Göldeki sucul bitkilerin ve dipte biriken sediment ile biyokütlenin kaldırılması amacıyla TVK tarafından bir ön fizibilite raporu oluşturuldu. Ayrıca, göl kıyısındaki sucul bitkilerin ve gölü besleyen dere ağzındaki rüsubatın temizlenmesi için Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından bir Ekosistem Değerlendirme Raporu (EDR) hazırlandı. Gölü besleyen Çayköy Dere ağzındaki rüsubatın temizliği için DSİ’ye ait ekskavatörlerle çalışmalara başlanıldı.
Oksijen Seviyesi Artırılacak
Göl yüzeyindeki alg ve sucul bitkilerin temizlenmesi için Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) desteğiyle su yüzeyi temizleme aracı temin edilecek. Bu araçlar, su seviyesinin düşmesiyle yüzeye çıkan sucul bitkilerin temizlenmesini sağlayacak ve böylece göldeki oksijen seviyesi artırılacak.
Su Takviyesi Süreçleri
Gölün su kalitesini artırmak adına, su kullanımı planlaması gözden geçirilerek su takviyesi süreçleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlarla birlikte yürütülecek.
Dip Çamuru Temizliği İçin Hazırlıklar Devam Ediyor
Bakanlık, Eğirdir Gölü’ndeki dip çamurunun temizlenmesi için hazırlıkların sürdüğünü duyurdu. TVK Genel Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalar kapsamında, gölün ekolojik rehabilitasyonu için bilim insanlarıyla yapılan istişareler sonrasında dip çamurunun temizliğine dair fizibilite çalışmaları başlatıldı. Elde edilecek bilimsel bulgular ışığında gerçekleştirilecek işlemlerle ilgili şu bilgiler verildi:
- Dip Çamuru Temizliği: Bu işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli zemin hazırlanacak.
- Acil Müdahale: Göl ekosisteminin doğal dengesinin sağlanması amacıyla kötü koku ve görüntülerin ortadan kaldırılması için yüzeydeki alg ve sucul bitkilerin temizlenmesi gerçekleştirilecek.
Çalışmalar, yüksek çevre hassasiyeti ve bilinciyle devam ettirilecektir.