DHA: 6 Şubat Depremleri Sonrası Davalar Devam Ediyor
6 Şubat depremlerinin ardından yaraların sarılması için yürütülen çalışmalar sürerken, yıkılan binalarla ilgili davalar da hız kesmeden devam ediyor. Kahramanmaraş’ta 35 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ezgi Apartmanı davasında önemli gelişmeler yaşandı.
Bilirkişi Raporu Tepki Çekti
Depremlerin simgelerinden biri haline gelen Ezgi Apartmanı’nın zemin katındaki pastanedeki kolonların kesilmesi sonucu yıkılmasıyla ilgili olarak hazırlanan bilirkişi raporu, kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılandı. Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine hazırlanan raporda, bilirkişi heyeti üyeleri, ‘Kesildiği öne sürülen kolonun binanın yıkılmasında etkisi yoktur’ ifadesini kullandı.
Sanıklar Kusursuz Bulundu
31 Temmuz’da dosyaya giren rapora göre, tutuksuz müteahhit Yakup Aktaş (82) ile 12 yıl önce hayatını kaybeden statik proje müellifi inşaat yüksek mühendisi Kemal Türkarslan ‘asli kusurlu’ olarak tanımlanırken, diğer dört sanığa herhangi bir kusur atfedilmedi. Raporda yer alan bilgilere göre, fenni mesul Mehmet Tekin (60) ile kolon kestikleri öne sürülen pastane işletmecileri firari sanıklar Sami Kervancıoğlu (58), Mustafa Pekel (48) ve iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı (52) hakkında da bir kusur bulunmadığı belirtildi.
Bilirkişi Heyeti Çekilmeye Başladı
Bilirkişi raporunun içeriği, Ezgi Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenler başta olmak üzere birçok kişi tarafından eleştirildi. Tepkiler üzerine, bilirkişi heyeti, 12 Ağustos’ta Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, 44 kişinin hayatını kaybettiği Said Bey Sitesi davasından çekildiğini açıkladı. Dilekçede, heyet üyelerinin isimlerinin ve çalıştığı kurumların sosyal medya platformlarında ve televizyon kanallarında linç kampanyasına maruz kaldığı ifade edildi. Aynı tarihte, bilirkişi heyetinin Kahramanmaraş 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de çekilme dilekçesi verdiği ve 18 dosyadan daha çekildiği öğrenildi.
Avukatlar Raporu Eleştirdi
Ezgi Apartmanı avukatlarından Rezan Epözdemir, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora ve dosyalardan çekilmelerine sert bir şekilde tepki gösterdi. Soruşturma aşamasında Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor ile son bilirkişi raporu arasında büyük farklılıklar olduğunu belirten Epözdemir, “O bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, ne yazık ki tam bir hukuk garabetidir; hem gayri vicdani hem de gayri insani bir rapordur.”
Rapor ve Delil Uyumsuzluğu
Epözdemir, “Bu rapora göre yalnızca müteahhidin sorumluluğu var, diğer sanıkların sorumluluğu yok. Depremin meydana getirdiği şiddetli etki nedeniyle bina yıkılmıştır ve başkaca faillerin sorumluluğu yok. ‘Kolon kesme de tespit edilemiyor’ şeklinde bir rapor hazırlanmıştır.” diyerek, Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi uyarınca bilirkişiler hakkında savcılığa şikayette bulunduklarını ifade etti. Ayrıca, Bilirkişi Bölge Kurulu’na başvurarak, bilirkişiler için disiplin soruşturması açılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
Çekilmenin Pratikteki Önemi
Epözdemir, heyetin henüz Ezgi Apartmanı dosyasına çekilme dilekçesi vermediğini belirterek, “Bilirkişi, kamuoyunda bir farkındalık yaratıldığı için dosyalardan çekilmeye başladılar. Ancak bizim dosyamıza henüz bir çekilme verilmedi.” dedi. Çekilmenin pratikteki önemine dikkat çeken Epözdemir, “Çekilme, bilirkişi raporu tanzim edilirse bir anlam ifade etmiyor. O rapor yine hükme esas alınabiliyor.” şeklinde konuştu.
Olası Kastla Yargılanıyorlar
Ezgi Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin, 2’si tutuklu, 2’si firari toplamda 5 sanığın yargılandığı dava, Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Firari pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel ile tutuklu iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı’nın ‘Olası kastla kasten öldürme ve yaralama’ suçlarından 876 yıl 6 ay kadar, tutuklu fenni mesul Mehmet Tekin ve tutuksuz müteahhit Yakup Aktaş’ın ise ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 22,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava, 4 Ekim’de görülecek 4. duruşma ile devam edecek.
Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)